Hes Kodu Nasıl Alınır?

Tüm dünyayı saran Koronavirüs salgını nedeniyle alınan ve uzun süre şehirlerarası seyahatlerde yapılan kısıtlamalar, 1 Haziran tarihinden itibaren başlayan yeni normalleşmeyle birlikte belirli şartlarla kaldırıldı.

Şehir dışına çıkmak isteyen vatandaşların, tüm iç hat yolcu uçuşlarında, tren ve otobüs seyahatlerinde HES kodu alması gerekiyor. HES (Hayat Eve Sığar) kodu, Sağlık Bakanlığı tarafından yolculuklarında vatandaşların risk taşıyıp taşımadığının öğrenilmesi için geliştirildi.

HES kodunun tüm iç hat yolcu uçuşlarında, tren ve otobüs seyahatlerinde zorunlu olarak bulundurulması gerekiyor.

HES KODU NEDİR?

HES (Hayat Eve Sığar), Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, vatandaşların ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmalarına yarayan bir kod. Paylaşılan HES kodları, uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabiliyor.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden ‘HES kodu işlemleri' bölümüne girilerek alınabiliyor.

HES Kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabiliyor. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; TC kimlik numarası, TC kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılıyor ve 2023'e SMS olarak atılıyor.

ÖZEL ARAÇLA SEYAHATLERDE HES KODU ZORUNLU MU?

Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunluğu bulunmuyor. Ancak otobüs, uçak ve tren ile seyahat etmeniz halinde HES kodu almanız gerekiyor.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız