Mihrişah Valide Sultan İmareti Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Eyüpsultan'da, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Mihrişah Valide Sultan İmareti'nin açılışını yaptı.

Emine Erdoğan, yoğun bir pandemi gündeminden sonra, iki asrı aşkın süredir ayakta duran Mihrişah Valide Sultan İmaretinde yeniden bir araya geldiklerini söyledi.

Kendini hayır işlerine adayan Mihrişah Valide Sultan ile tüm ecdadı rahmetle yad ettiğini ifade eden Erdoğan, "Arkalarında bıraktıkları eserler hem bizlerin hem de gelecek nesillerin yapması gerekenler için yol göstericidir. Gelecek nesillere aktarılacak bu güzide eserin restorasyon çalışmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

İstanbul'un her köşesinin vakıf eserleriyle dolu olduğunu, Anadolu'nun her yerinde camiler, yollar, köprüler, kervansaraylar, medreseler gibi nice eserlerin görüldüğünü vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunlar hiçbir karşılık beklemeden, yalnızca Allah rızası gözetilerek yapılmış eserlerdir. İnsanın insana emanet olduğu bilincine sahip olduğumuzun ispatıdır. Şunu da gururla söylemek istiyorum, bu medeniyetin izlerine başka hiçbir coğrafyada rastlamak mümkün değildir. Bu kadar çok vakıf eserinin varlığı, 'Hayırlı işleri yapmada birbirinizle yarışın' ayetinin, ecdadımızca ne kadar iyi anlaşıldığının göstergesidir."

Ecdadın hayatı yalnızca kendi eksenlerinde değil, başkalarını da gözeterek yaşadığını vurgulayan Erdoğan, şunları anlattı: "Kurulan vakıfların amaçlarına baktığımızda insan düşüncesinin inceliği karşısında şaşırıp kalıyoruz. Mesela hastalanan ya da başka bir sebeple göçemeyen kuşlara bakmak için kurulan vakıflar var. Evlenmeyi kolaylaştırmak için çeyiz yapan vakıflar kurulmuş. Öğrenci okutmak, borç para vermek, ağaçları korumak, çevreyi güzelleştirmek gibi ihtiyaçları kendine amaç edinmiş nice vakıf var.

İçinde bulunduğumuz şu güzide mekana bakınca, bir iyilik tohumunun yüzyıllardır verdiği meyveyi görüyoruz. Sadece buradan, her gün, kayıtlı 3 bin 500 kişiye, sefer tasıyla 3 çeşit sıcak yemek dağıtılıyor. Yine kayıtlı 2023 aileye aylık olarak erzak kolisi veriliyor. Ayrıca günlük 40 kurban kesim kapasitesiyle hayırseverlere kapılarını açıyor."

Erdoğan, yaklaşan Kurban Bayramı'nı anımsatarak, bu hayır halkasının bir parçası olunabileceğini ifade etti.

Konuşmanın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Emine Erdoğan'a hediye takdim etti.

Emine Erdoğan, restorasyonu tamamlanan imaretin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ve eşi Pervin Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Grup Başkanvekili ve Tokat Milletvekili Özlem Zengin, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı'nın ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in de katılımıyla kurdele keserek gerçekleştirdi.

Erdoğan, daha sonra İstanbul'un en eski aşevi olarak hizmet veren imaretin yemekhane bölümünde, Bakan Ersoy ve eşi Pervin Ersoy'la ihtiyaç sahibi vatandaşlara yemek dağıttı.

İmareti gezen Emine Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'dan da bilgi aldı.

Mihrişah Valide Sultan Türbesi'ni de ziyaret eden Emine Erdoğan, burada dua etti ve ardından Valide Sultan sandukasına Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan puşideyi yerleştirdi.

Erdoğan, imarethanenin bahçesinde bulunan yazar Yüksel Şule Şenler'in kabrini de ziyaret ederek, dua etti.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız