Ramazan Sohbetlerinin konuğu Sosyolog ve Yazar Erol Erdoğan oldu

Eyüpsultan Belediyesi, Ebu Eyyub El Ensari’nin diyarı Eyüpsultan’da vatandaşlara Ramazan Ayı’nın coşkusunu yaşatmak ve bu mübarek ayın maneviyatına uygun olarak geçirebilmeleri için birbirinden özel etkinliklere imza atıyor.

Teravih namazı sonrası ise Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nin avlusunda kültür, sanat, edebiyat ve müzik dünyasının önemli isimleri Ramazan Sohbetlerinde vatandaşlarla bir araya geliyor.

RAMAZAN ÇOCUK İÇİN EĞLENCE OYUN AYIDIR

Selahattin Kocaaslan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetlerinin konuğu İlahiyatçı, sosyolog ve yazar Erol Erdoğan oldu. “Çocuklar Ramazan’ı neden seviyor?” konulu söyleşide Erdoğan, şunları söyledi:

“Çocuğun sevdiği veya sevebileceği birçok şey Ramazan ayının farklı yerlerine serpiştirilmiştir. Çocuk oyunu sever. Ramazan ayında oyun var. Mesela Çanakkale yöresinde Saya diye Ramazan oyunu var. Çocuklar iftardan sonra çıkıyorlar sokak sokak gezerek kapıları çalıyorlar bir mani söyleyerek evlerden dönemin kültürüne uygun bir takım hediyeler alıyorlar. Türkiye'nin farklı illerinde, Balkan ülkelerinde bunu gibi yüzlerce oyun var. Yani çocuk için Ramazan ayı bir oyun ve eğlence ayı. Tabi bu oyunlarda Ramazan’ın ruhuna uygun oyunlar. Tabi zaman içinde bu oyunlarda unutuluyor.”

“ÇOCUKLARA RAMAZAN AYI’NIN GÜZELLİKLERİNİ GÖSTERMELİYİZ”

Çocuklara Ramazan Ayı’nın güzelliklerinin gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Erdoğan, “Çocukları oruç iklimine sokmak, o güzellikleri göstermek gerekir. Çocukları o iklime soktuğumuz zaman zaten birçok şeyi kendiliğinden kapıyor. Çocuk için orucun farz olmaya doğru yaklaştığı dönemlerde çocuğa tekne orucu gibi ufak ufak aslında alıştırmak lazım. Geleneklerimiz bize çok güzel dersler veriyor. Akil baliğ olmaya yaklaşan çocuklara ilk gün orucu tuttururlar. Kadir Gecesinin gününde oruç tuttururlar. Bazı yerlerde 15’inde oruç tuttururlar. Sahur keyfiyle, iftar keyfi ile başlayan, tekne orucu ile devam edilerek çocuklar oruca alıştırılıyor. Aslında çocuk başlı başına bir öğretmendir, çocuklar Ramazan’ın arasından biz çıkarsak onlar aralarında daha iyi anlaşıyorlar” dedi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız