Sağlıklı Duruş Merkezi Projesi başladı

Eyüpsultan Belediyesi’nin proje ortağı olduğu İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen ve ilçedeki okullarda gerçekleştirilecek olan Sağlıklı Duruş Merkezi (SADUMER) Projesi başladı.

Proje; Eyüpsultan Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Proje kapsamında ilk etap olan Sağlıklı Duruş Bilinçlendirme Eğitimleri tamamlandı. Projenin ilk etabında okullar kapanana kadar ki 1 aylık sürede 17 okulda 70 seans toplam 11 bin 953 öğrenciye eğitim verildi.

İKİNCİ ETAP EYLÜL AYINDA BAŞLAYACAK

Projenin ikinci etabı Eylül ayında başlayacak, okullarda sağlıklı duruş taramalarına başlanıp eğitimlere devam edilecek.

Proje sonunda Eyüpsultan ilçesindeki tüm öğrencilere taramalar yapılıp gerekli eğitimler tamamlanmış olacak.

SAĞLIKLI DURUŞ MERKEZİ (SADUMER) NEDİR?

Sağlıklı Duruş Merkezi, değişen yaşam koşulları, çevresel sosyal etmenler, teknoloji ve beslenme alışkanlıkları, covid-19 salgını gibi faktörlerin bireyler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerinin giderilmesini amaçlıyor.

Ayrıca vatandaşların fiziksel hareketliliğe teşvik edilmesi, toplumun spor yapma kültür ve bilincinin geliştirilmesi, hareketsizliğin neden olduğu sağlık sorunları için yapılan harcamaların azaltılmasına yönelik faaliyetler yapmayı planlıyor.

Proje kapsamında ilçede bulunan 50 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine yönelik 2 aşamadan oluşan eğitimler düzenlenecek. Okullarda düzenlenecek eğitimlerin ilk aşamasında öğrencilere sağlıklı duruşun önemi anlatılacak ve gerekli bilgilendirme yapılacak.

Sınıf içi çeşitli egzersizler ve sağlıklı duruşla alakalı gerekli brifingler verilecektir. Sağlıklı duruşla alakalı okulda ve evde yapılabilecek egzersiz programları verilecek. Konunun kavranması için bazı öğrenciler üzerinde sağlıklı duruş analizi yapılacak.

Projenin ikinci aşamasında ise, Sağlıklı Duruş Merkezi’nde okullarda tespit edilen duruş bozukluğu vb. sorunları olan öğrencilere Postür (Duruş) analizi ve değerlendirilmesi, bu duruma neyin neden olduğunun anlatılması, kişiye özel egzersiz programının verilmesi, bu programın öğretilmesi, kürek egzersiz aletleri ile sanal bir simülasyonda kürek çekilmesi ve dik duruş kaslarının çalıştırılması sağlanacak.

Elde edilen verilen doğrultusunda akademik makale ve tez oluşturulması ve sağlıksız duruşa sahip 5 bin öğrenciyi sağlığına kavuşturabilmek için çalışmaların yapılması planlanıyor.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız