Sanatçı Abdülbaki Kömür'le Ramazan Sohbeti

Eyüpsultan Belediyesi, bu yıl “Evde Kal” çağrısına uyarak evinde kalan vatandaşlar için Ramazan Ayı’nın coşkusunu evlere taşıyor.

Eyüpsultan Belediyesi, On bir Ayın Sultanı Ramazan’ın ruhuna uygun birbirinden güzel programları sosyal medya üzerinden vatandaşlarla buluşturuyor.

Enes Yıldırım’ın sunumuyla hafta içi her gün 18.00’de başlayıp iftar saatine kadar devam eden “Eyüpsultan’da Ramazan” programıyla Ramazan’ın huzuru ve neşesi evlere taşınıyor.

Ramazan'ın 13. günü (6 Mayıs Çarşamba ) saat 18:00'de sosyal medyadan canlı olarak yayınlanan programda, Enes Yıldırım’ın konuğu, sanatçı Abdülbaki Kömür oldu.

2020’de 40. sanat yılını kutlayan Abdülbaki Kömür, programda müziğin dışında resim, karikatür, tiyatro gibi sanatın çeşitli alanlarında yaptığı çalışmalardan da bahsetti.

İNSAN VARSA İMKAN DA GERÇEKLEŞİYOR”

Sanatçı, programda müziğe bakış açısını şu sözlerle anlattı:

"Bizim farklı bir tarzımız vardı. Bu farklılığı 'nasıl ifade edebilirdik', kimileri 'esrarlı müzik', kimileri 'yeşil pop' dedi, ezgi de onlardan birisiydi. Biz müzik yapıyoruz, illa bir kategoriye sokmanın anlamı yok. 'İslami müzik' diye de nitelendirildi, halbuki böyle bir şey yoktur. Çünkü fiillerin dini olmaz. Fiilleri insanlar icra eder, onları Müslüman ya da değil diye adlandırabilirsiniz ama yaptıkları işi adlandırmanın anlamı yok. Örneğin şarkıyı söyleyen kişinin inancı olur, şarkıların olmaz. Müzik yapıyoruz, Müslümanlığı hayat biçimi olarak tercih etmiş insanların yaptıkları müzik. Ezgi diye böyle bir etiket kalmış oldu. Yani şimdi birisi su içiyor, Müslümanca su içmek diye bir isim veriyor muyuz ? Hayır ama Müslümanca su içmek, yemek yemek ya da kıyafet giymek belli olur tabii ki. O dönemde ayrıca sanatı icra edenlerin yaşantıları farklı olduğu için onlara benzeme kaygısı vardı.”

“TİYATRO OYUNLARINI FABRİKADA ÇALIŞTIK”

Hatıralarından bahseden Abdülbaki Kömür, imkanları olmadığı ve tiyatro oyunlarında Allah, peygamber ifadeleri geçtiği için kendilerine tiyatro salonu verilmediğini, tiyatro oyunlarını fabrikada çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Çıkış yaptıkları dönemle günümüzü karşılaştıran Abdülbaki Kömür, Ezgi’nin bugünü hakkında şunları söyledi:

"İlk albümlerimize baktığınız zaman doğru dürüst bir kapağı yoktur. Kim söylemiş, kim bestelemiş, söz kime ait, beste kime ait çok bilinmiyor. Zamanla bestekar ve güftekar, icracı öne çıktı. Söylemenin peşindeydik. Şimdi bu kayboldu. Popülerleşti. Söz, dava önemini kaybetti. Ama ben ümitsiz değilim yeni formatlar bulacağımıza eminim.”

“EYÜPSULTAN’A GELDİĞİMİZDE YARI HAC GİBİ HİSSEDERDİK”

Program sonunda şiir seslendiren Abdülbaki Kömür, “İnsanların ruhları olduğu gibi şehirlerin de ruhları vardır. Eyüpsultan’a geldiğinizde his olarak yarı hac gibi hissederdik.” dedi.

Tarihçi – Yazar Süleyman Faruk Göncüoğlu’nun Eyüpsultan Türbesi’nin sırları ve bilinmeyenleri hakkında bilgiler paylaştığı programda, Mehmet Dilbaz ise Eyyûb el-Ensarî'nin hayatından kesitler anlattı.

Programda ayrıca Erhan Mete’den Kuran-ı Kerim Tilaveti, Hacivat – Karagöz gösterisi, tasavvuf müziğinin en güzel eserleri ve ilahileri yer aldı.

Ramazan Mutfağı köşesinde ise Şef Doğa Çitçi, geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağının sevilen lezzetlerinden örnekler sundu.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız