Eyüpsultan Belediyesi, Eyüpsultan Araştırma Merkezi, EYSAM, Faruk Erçetin

Eyüpsultan Belediyesi’ne bağlı Eyüpsultan Araştırma Merkezi (EYSAM) ortaya koyduğu çalışmalar ve etkinliklerle Eyüpsultan’ın tarihine ışık tutma misyonunu yerine getirmeye devam ediyor.

EYSAM’ın periyodik olarak gerçekleştirdiği EYSAM Akademik Buluşmaları’nın konuğu bu hafta Faruk Erçetin oldu.

Eyüpsultan’ın tarihi dokusu ve şehir planlamasında birçok konunun incelendiği ve gündeme getirildiği EYSAM Akademik buluşmalarında, Faruk Erçetin, “A. Süheyl Ünver’in Eyüp Defterlerinde Şehir Dokusu” olarak isimlendirilmiş yüksek lisans tezini katılımcılara sundu.

Gerçekleşen buluşmaya, akademisyenler, tarihçiler, sanat tarihçileri ve Eyüpsultan’a gönül verenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İrfan Çalışan, EYSAM Akademik Buluşmaları hakkında kısaca bilgi verdikten sonra sözü konuşmacı Faruk Erçetin’e bıraktı.

Faruk Erçetin, yüksek lisans tez çalışmasında Ord. Prof. Dr. A.Süheyl Ünver’in not defterleri üzerinden o dönemin Eyüpsultan’ındaki sosyolojik, ekonomik ve kültürel şehir yapısını anlattı.

SÜHEYL ÜNVER’İN NOTLARI ÜZERİNDEN ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ

Sunumu gerçekleştiren Faruk Erçetin, Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in Eyüpsultan’a yaptığı ziyaretlerinde tuttuğu notların önemine dikkat çekti.

Eyüpsultan için farklı farklı defterler tuttuğunu belirten Erçetin, “Eyüpsultan’la ilgili bir çok not defteri var. Bu defterleri Süheyl Ünver kendi ifadeleriyle Hz. Eyüpsultan ve civarı, Eyüpsultan mezarlığı Eyüpsultannâme olarak adlandırmıştır. Pierre Loti ve Zal Mahmud Paşa defterleri de vardır ama kendi adlandırması değildir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sunum sırasında Ünver’in Eyüpsultan’a karşı olan bakışını anlatan ses kayıtları dinletildi.

Kayıtlarda Ünver şunları söylemişti:

- “Eyüpsultan’a yaptığım ziyaretlerin sayısını bilmiyorum, sayamadığım kadar çok geldim.”

- Ünver, neden ısrarla Eyüp? sorusuna ise şöyle karşılık veriyor:

“Asıl İstanbul ne Süleymaniye ne Fatih asıl İstanbul buralar” (1964)

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız