Belediye Meclisinin 09.01.2020 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 2. toplantı dönemi Ocak ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; Hukuk ve İmar Ortak Komisyonunun 08.01.2020 tarih ve 12 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK VE İMAR ORTAK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 12
RAPOR TARİHİ : 08.01.2020
İLGİ : İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 06.01.2020 tarih ve 200 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün yazısında;

“İlgi : 29.08.2019 tarihli ve 19630 sayılı yazı.

Mimari Estetik Komisyonlar, 20.05.2018 tarih, 30426 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan İstanbul İmar Yönetmeliği'nin 4. Maddesinin ııı. Bendinde " Şehrin yöresel mimarisine ilişkin tespitleri yapan, meydan, yol, kaldırım, tabela, kent mobilyaları ve benzeri düzenlemelerdeki usullere ilişkin öneriler getiren, yapıların ve onaylı mimari projelerinin özgün fikir ifade edip etmediğine, umumi binaların fonksiyonu ve özelliği gereği farklılık arz edip etmediğine karar veren komisyon" olarak tanımlanmaktadır.

Eyüpsultan Belediyesi sınırları içerisinde yapılan uygulamalarda; yapı ve kent estetiği, bina cephelerinin rengi, çatı ve cephe kaplaması konusunda değişik uygulamalarının olduğu tespit edilmesi üzerine ilçe sınırlarımız içerisindeki uygulamalarla ilgili olarak; gerek kanun, plan ve yönetmeliklerde tanımı olmayan veyahut yoruma açık konularda taleplerinin değerlendirilmesi, gerekse plan ve plan notları, parselasyon ve uygulamaların değerlendirilip sonuçlandırılması, gerekli prensip kararlarının alınması, rapora bağlanması işlemleri için Mimari Estetik Komisyonu'nun kurulmasıyla Eyüpsultan Belediyesi yetki ve görev sınırları içerisinde; Tescilli yapılar dışında kalan yerler ile Başkanlık Oluru ile görüşülmesi talep edilen yerlerde estetiğe, tarihi ve doğal değerlere uygun ilke kararları geliştirmek; geliştirilen ilke kararları ile mevcut değerlere uygun mimari ve fiziksel çevrenin elde edilmesinin sağlanması amacıyla nitelikli mimarinin uygulanmasını ve estetik çözümlere ulaşmasını sağlamak hedeflenmiştir.

20.05.2018 tarih, 30426 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan İstanbul İmar Yönetmeliği'nin Mimari Estetik Komisyonları başlıklı 69. Maddesi'nde;

"(1) Bu Yönetmelik esaslarına göre kurulan komisyonun çalışma usul ve esasları idarece belirlenir.

(2) Komisyon beş uzmandan oluşur, salt çoğunlukla toplanır, kararlar oyçokluğu ile alınır.

(3) İlgili idareler, gerekmesi halinde ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla, uzmanlardan oluşan mimari estetik komisyonları kurar. Komisyon idare bünyesindeki en az birimimar olmak üzere inşaat mühendisi, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve harita mühendisinden oluşur.

(4) Komisyonun gündemi ilgili idarece belirlenir ve Komisyon başkanı idare tarafından görevlendirilir.

(5) Komisyonca özgün fikir ifade etmediği karara bağlanan projelerde farklı bir müellif tarafından yapılacak değişikliklerde bütün sorumluluk değişiklik projesini yaptıranlar ve projeyi hazırlayan müelliflerde olmak üzere idarelerce ayrıca önceki müelliflerin görüşü aranmaz.

(6) Komisyon; organize sanayi bölge müdürlükleri hariç, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyesinin 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunundan gelen yetkileri saklı kalmak kaydıyla ilçe belediyeleri, büyükşehir olmayan illerde il, ilçe belediyeleri ve ilgili diğer idareler bünyesinde kurulur.

(7) Müdürlükler bünyesinde Valilik onayı ile oluşturulan komisyonlar görev yapar.

(8) Komisyonca özgün fikir ifade ettiği, ancak eserin bütünlüğünü bozmadığı ve estetik görünümünü değiştirmediği teknik, yönetsel amaçlar ve kullanım amacı nedeniyle zorunlu olduğuna mimari estetik komisyonu tarafından karar verilen değişiklikler müellifinin izni alınmaksızın yapılabilir. Bu durumda ilk müellif tarafından talep edilebilecek telif ücreti; proje sözleşmesinde belirlenen veya fatura edilen bedelin, sözleşmede belirlenmemesi veya fatura edilmemesi halinde ilgili meslek odasınca belirlenen mimari proje asgari hizmet bedelinin, tamamlanan yapılarda % 20'sini, inşaatı süren yapılarda ise % 15'ini geçemez.

(9) Kamu kurum ve kuruluşlarınca birbirinden farklı konut, eğitim, sağlık, güvenlik ve sanayi tesisi gibi yatırımlara ilişkin hazırlanan tip projelerin fikir ve sanat eseri telif hakkı, ilgili kamu kurum ve kuruluşuna aittir.

(10) Bu Yönetmelik kapsamında müellif ile akdedilen proje sözleşmesinde fikir ve sanat eseri telif hakkının devrine ilişkin hükmün yer alması zorunludur. Sözleşme olmadığı veya sözleşmede herhangi bir hükmün yer almadığı takdirde, müellifin fikir ve sanat eseri telif hakkından 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca feragat ettiği varsayılır.

(11) Umumî binaların mimari estetik komisyonunca fonksiyonu ve özelliği gereği farklılık arz ettiğine dair karar altına alınanları ile sanayi bölgelerindeki yapı ve tesislerde planda belirlenmemişse bu Yönetmelikte benzer binalar için yer verilenler dışında kalan iç ölçülere tabi olunması zorunlu değildir.

(12) Komisyon tarafından getirilecek kurallar engelliler ile ilgili erişilebilirlik standartlarına aykırı olamaz." denmektedir.

Eyüpsultan Belediyesi sınırları içerisinde uygulamalarla ilgili olarak; gerek kanun, plan ve yönetmeliklerde tanımı olmayan veyahut yoruma açık konularda taleplerinin değerlendirilmesi, gerekse plan ve plan notları, parselasyon ve uygulamaların değerlendirilip sonuçlandırılması, gerekli prensip kararlarının alınması, rapora bağlanması hususunda İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde, ilgili kanunlar ve yönetmelikler dâhilinde çalışmak ve prensip kararları oluşturmak üzere, mimari estetik komisyonu kurulması için, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne yetki verilmek üzere dosyanın Belediye Meclisine havalesini olurlarınıza arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde, ilgili kanunlar ve yönetmelikler dâhilinde çalışmak ve prensip kararları oluşturmak üzere, mimari estetik komisyonu kurulması için İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne yetki verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk ve İmar Ortak Komisyonunun 08.01.2020 tarih ve 12 sayılı sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oybirliği ile kabul edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız