Daha İyi Bir Gelecek İçin...

BAĞIMSIZLIK KÖYÜ KAPILARINI AÇIYOR

İlçe sakinlerinin sorunlarını çözüme kavuşturmak, istek ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek için dur durak bilmeden mesai harcayan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, İstanbul’da bir ilk olan, özgün bir projeyi daha Eyüpsultan’a kazandırıyor: BAĞIMSIZLIK KÖYÜ.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle, İstanbul Valiliği, Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpsultan Kültür, Sanat, Spor, Eğitim ve Dayanışma Derneği işbirliği ile hayata gerçirdiği "Bağımsızlık Köyü Projesi" ile madde bağımlılarının tedavisi sağlanacak.

“Bağımsızlık Köyü’nde Değişim Seninle Mümkün” adlı projenin açılış töreni 26 Haziran Cuma günü saat 14.30’da Kemerburgaz’da gerçekleştirilecek.

Açılış, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in yanı sıra, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Sosyal Politikalar'dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Akceviz, İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürü Necmi Sultani ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilecek.

İSTANBUL’DA BİR İLK

"Bağımsızlık Köyü'nde Değişim Seninle Mümkün" sloganıyla hayata geçirilen proje, İstanbul'da bir ilk olma özelliği taşıyor. Bağımsızlık Köyü Projesi ile bağımlılıkla mücadelede tüm çocuk ve gençlerin rehabilitasyonunun sağlanması, bu kişiler arasında girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, istihdam edilmeleri yoluyla İstanbul'un sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sunmaları amaçlanıyor.

MERKEZ, UYGULAMA, ATÖLYE VE REHABİLİTASYON BÖLÜMLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Merkez, bugüne kadar benzeri olmayan eğitim, uygulama, atölye ve rehabilitasyon bölümleriyle dikkati çekiyor. Kemerburgaz'da, yeşillikler içinde 14 bin 970 metrekare alana kurulan merkezde, birçok atölye çalışması yapılacak. Drama ile etkin eğitim, beden dili, çiçek aranjmanı, yemek yapımı, yaratıcı drama ve müzik atölyeleri olmak üzere 4 ana başlıkta atölye faaliyetlerine yer verilecek. Bu atölyelerde kişilerin yeni beceriler kazanmaları, kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri ve yeni deneyimler kazanmaları desteklenecek. Ayrıca atölyelerde workshop tarzında tek seferlik uygulamalar da yapılacak. Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yürütülecek proje eğitimlerini de üstlenen Eyüpsultan Belediyesi, eğitimci kadrosunu da belirledi.

PROJEDEN 1 YIL İÇİNDE EN AZ 500 KİŞİ FAYDALANACAK

İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetki alanına giren yükümlüler ve denetimli serbestlik tedbiri kapsamındaki 14-29 yaş aralığındaki tüm çocuk ve gençlerin ana hedef grubu oluşturduğu projeden, 1 yıl içinde en az 500 kişinin faydalanması hedefleniyor.

TERAPİ BAHÇELERİ TEDAVİNİN ÖNEMLİ BİR AYAĞI OLACAK

Bağımsızlık Köyü'nde, madde bağımlılarının, park, bahçe ve koruların bakımı, organik tarım, sebze fidesi üretimi ve girişimcilik alanlarında eğitimler almaları sağlanacak. Bağımlılıkla mücadele eden kişiler için bu terapi bahçesi de tedavinin önemli bir ayağı olacak. Terapi bahçesi, huzur veren yürüyüş yolları ile farklı tarzda oturma alanlarından oluşuyor. Bağımlılar, bu terapi bahçesinde hem 5 ay devam edecek sigara, alkol ve madde bağımlılığı müdahale programını alacak hem de doğa ve bitkiler arasında vakit geçirme şansı bulacak. Tarımla terapi yöntemi yurt dışında madde bağımlılığı tedavisinde kullanılan bir model. Bağımsızlık Köyü Projesi bu anlamda Türkiye'de tarımla terapi yönteminin resmi kurumlarda kullanılacağı ilk proje olacak.

BAŞKAN DENİZ KÖKEN: “BAĞIMLILIK DEĞİL, BAĞIMSIZLIK KÖYÜ”

Köyün adını "bağımlılık" değil, "bağımsızlık" olarak belirlediklerini anlatan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, şu açıklamaları yaptı:

"Ülkelerin hürriyeti önemlidir, ama bireylerin hürriyeti daha önemlidir. İnsanlar ne kadar hür olursa ülke de o kadar hür olur. Hürriyet, sadece birinin esareti altına girmemek değil, bir şeyin, bir maddenin bağımlısı olmamaktır. 21. yüzyılın asıl problemlerinden bir tanesi de budur. Bugün çocuklarımız sadece madde bağımlısı değil, bir takım yayınların, televizyonun, internetin, telefonun bağımlısı. Bunların hepsi ileride gelişmeyen, üretemeyen bir nesil haline gelirler. O yüzden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı ve Eyüpsultan Belediyesi olarak çok orijinal bir proje ortaya koyduk."

“NESLİNİN VE BU DÖNEMİN EN ÖNEMLİ VE TEK PROJESİ”

Eyüpsultan Belediyesinin projenin ev sahibi olduğunu dile getiren Köken, şunları kaydetti: "Projenin 3 ortağından biriyiz. Daha başka şehirlerde buna benzer bağımlılık merkezleri yapmıştık. Ama burası neslinin ve bu dönemin en önemli ve tek projesi. Nereden bu proje aklıma geldi? Seçim çalışmaları sırasında sorunları tespit ederken, 3 ve 4. sırada bu tür sorunlar geldi. Anneler özel olarak görüşmek istediler, cebime notlar bıraktılar. Notlar yazdılar. Bu bizi ciddi olarak endişelendirdi ve o yüzden projelerimiz arasında önemli bir yere geldi. Gelen talep ve şikayetler üzerine bu projeyle ilgili bir çalışma ihtiyacı hasıl oldu."

“DOĞAYI TERAPİ OLARAK KULLANACAĞIZ”

Başkan Deniz Köken, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün belirlediği 14-29 yaş arası kişilerin Bağımsızlık Köyü'nde terapi göreceğini ve konunun uzmanlarından destek alacaklarını anlattı. Avrupa'da doğa ve tarımla terapinin madde bağımlılığında başvurulan bir yöntem olduğuna değinen Köken, "Yani doğayı terapi olarak kullanacağız. Şu an rezervde 800 hasta var. Sadece hapse atmak çözüm değil onu oradan tedavi yöntemi ile hayata tekrar kazandırma modeli en iyi uygulama." diye konuştu.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, madde bağımlılığının önüne geçmek için ailelere çocuklarına özel ilgi göstermesi tavsiyesinde bulunarak, çocuklara birer hobi kazandırmanın önemine işaret etti.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız