Eyüpsultan Belediyesi Eyüpsultan Araştırma Merkezi, EYSAM, EYSAM Akademik Buluşmaları, İsmail Dutkuner

Eyüpsultan Belediyesi Eyüpsultan Araştırma Merkezi (EYSAM)’nin periyodik olarak gerçekleştirdiği EYSAM Akademik Buluşmaları’nın konuğu bu hafta, Isparta ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dendrolog Doç. Dr. İsmail Dutkuner oldu.

“İstanbul’da Ağaç Olmak” isimli sunumda, dünyanın en eski kent merkezlerinden birisi olan İstanbul’un gelişen şehir dokusuna bağlı olarak farklı bitkisel kompozisyonlar sergilediğinden bahseden Doç. Dr. İsmail Dutkuner, dünya üzerinde büyük iklim bölgeleri, dolayısıyla buna bağlı olarak da özgün büyük bitkisel alanlar oluştuğunu, burada da İstanbul’un yaratılıştan talihli olduğunu söyledi.

ASYA KAVAĞIZ’I TÜRKLERİN SİMGESİ OLMUŞTUR

Piramidal Asya Kavağız’ın bu anlamda çok güzel bir örnek olduğuna değinen Dutkuner, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkler Orta Asya’dan gelirken beraberinde getirmişlerdir ve nerede yaşarlarsa orada simgeleri olmuştur. Anadolu’dan, İstanbul’dan Balkanlara kadar. Bu kavakları çok uzaktan görürsünüz ve orada Türklerin yaşadığını bilirsiniz.”

Sunumunda “Ağaçların Gözünden İstanbul”, “Ağaç Olmak”, “Ağaç ve Biz”, “İstanbul ve Ağaç”, “Eyüp ve Bitki” bölümlerinden oluşan bir anlatım yapan Dutkuner, özellikler Eyüpsultan’ın bitki florası üzerinde durdu.

Önerilerini sıralarken; Gülibrişim, Beyaz Çiçekli Manolya, Mor Salkım ve Kardelen çiçekleri üzerinde duran Doç. Dr. İsmail Dutkuner, bu önerilerini sosyal ve kültürel açıdan, kullanım, botanik - ekolojisi açısından değerlendirdi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız