Eyüp Sultan Araştırma Merkezi, EYSAM, Eyüp Tarihi Merkezi'nde Son 50 Yıl ve Gelecek İçin Öneriler, Zeynep Ahunbay

Eyüpsultan Belediyesi Eyüp Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM), “Eyüp Tarihi Merkezi’nde Son 50 Yıl ve Gelecek İçin Öneriler” konulu bir konferans düzenledi.

Eyüpsultan Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen konferansa katılan, dünyanın önde gelen koruma uzmanları arasında yer alan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, deneyimleri ışığında Eyüp tarihi merkezi ile ilgili son 50 yılın değerlendirmesini yaptı.

Görseller eşliğinde yaptığı sunumda Ahunbay, ‘Eyüpsultan neydi, ne oldu?’ sorusundan hareketle, Eyüp Sultan Tarihi Merkez’de bulunan tarihi yapıları, tarihi dokunun 50 yıllık süreçte ne gibi değişikliğe uğradığını, yapılan restorasyon çalışmalarını ve bu süre içerisinde gerçekleşen değişimin tarihi dokuya olumlu veya olumsuz etkilerini paylaştı.

Yıllar boyu büyük bir titizlikle gerçekleştirdiği çalışmaları, hazırladığı arşivi ve birikimlerini salonda bulunan konuklarla paylaşan Prof. Dr. Ahunbay, Eyüpsultan ile ilgili olarak; “Bütün İslam alemi için bu kadar değerli, kıymetli, anlamlı bu mekanı bizim de bugün en iyi şekilde korumamız gerekiyor. Onun için çabalarımız devam etmeli, emek vermemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TARİHİ SÜREÇLERDE ORTA YOL BULUNAMADI”

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ise konferansta, tarihi süreçlerde bir türlü orta yolun bulunamadığının altını çizerek başladığı konuşmasında şunları söyledi;

“Tarihi koruyacak mıyız, yaşatacak mıyız, kullanacak mıyız? Kullanıcılar var, korumak isteyenler var ve sahipleri var. Keşke tarihi korurken bundan sonrasına, tarihe değer eserler bırakıyor olsaydık. Ama bizden sonraki nesle bırakacak tarihi eser var mı merak ediyorum. Bu iki şeyi birbirine karıştırıyoruz.

Geçmişteki eserleri konuşurken son 50 yıldaki eserleri de önümüzdeki 100 yıla nasıl taşırız? Taşınabilir mi? Taşınmalı mı? Bunu da konuşmamız lazım. Bu bir kültür meselesi. Bunların ders olarak okutulması lazım. Tarihi eseri korumak, ona sahip çıkmak ya da sevmek konularının çocuklara ders olarak verilmesi lazım. Eyüpsultan’da yaşayan çocuklar tarih turu yapmalılar.

Yaşadığı tarihi şehrin dokusunu dokunarak hissetmeleri, öğrenmeleri lazım. Mareşal Fevzi Çakmak’ın dersini işlerken, Mareşal Fevzi Çakmak’ın Eyüpsultan’da yattığını bilsinler, Itri’nin kabrini gördüklerinde bir farkındalık ortaya çıkar.”

TARİHİ MEKANLARDA TARİHTEN ANLAYANLARIN OLMASI LAZIM”

“Tarihi mekanlarda tarihten anlayanların olması lazım. Bazı yerleri korumak için ortak akıl bulmak lazım. Bu şehri yıpratmadan kullanmak, kullanırken o esere sahip çıkmak konusunu bilmemiz lazım. Tarihi eser, tarihi doku konusunda bilinçli olmalıyız. Bir işi yaparken başka bir şeyi bozmamak lazım. Doğruyu bulmamız lazım.”

Konferansın devamında salonda bulunan konuklara söz verildi.

Konuklar düşüncelerini, yorumlarını ve eleştirilerini aktardılar.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız