Her şey 17 Ağustoslar bir daha yaşanmasın diye...

Bundan tam 23 yıl önce 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminde 17 bine aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti, 100 binlerce kişi evsiz kaldı.

Deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı bölümünde 45 saniye sürerek büyük bir felakete neden olmuştu. Üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen de acılar hep tazeliğini korudu.

Diğer taraftan deprem bilimciler, tarihi belli olmasa da İstanbul’da yaşanabilecek büyük depreme karşı vatandaşları ve yerel yönetimleri uyarmaya devam ediyor.

Eyüpsultan Belediyesi ise aynı acıların tekrar yaşanmaması, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması adına metruk ve riskli yapıları yıkıp, kentsel dönüşüm projeleriyle depreme dayanıklı, sağlıklı, modern binaların yapımını sürdürüyor.

2020 TARİHİNDE 464 ADET RİSKLİ YAPI TESPİT EDİLDİ

Eyüpsultan Belediyesi, ilçe genelinde 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği uyarınca riskli yapıları tespit edip yıkım çalışmalarını gerçekleştiriyor. Eyüpsultan’da Mart 2020 tarihinde 464 adet aktif riskli yapı tespit edilirken riskli yapılar işlemlerinin yürütülmesi hakkında Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü görevlendirildi.

300 ADET RİSKLİ YAPI YIKILDI

Mart 2020’de ilk riskli yapının yıkımı yapılırken işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesi adına Temmuz 2021 itibariyle Riskli Yapılar Birimi kuruldu. Mart 2020 itibariyle 300 yapının 182 adeti Eyüpsultan Belediyesi tarafından, 118 yapının yıkımı ise mal sahipleri ve müteahhitler tarafından yapıldı. Böylece 464 adet yıkılması gereken yapı sayısı 164’e düşürüldü.

Yıl sonu itibariyle riskli yapı sayısı 100 ün altına düşürülmesi hedeflenirken, 2023 itibariyle riskli yapı tespiti yapılan her binanın ilgilerince yıkıldığı, kendiliğinden dönüştürülmesi sağlanacak.

508 SERTİFİKALI AFET GÖNÜLLÜSÜ YETİŞTİRDİK

Eyüpsultan Belediyesi, İstanbul’da beklenen olası depreme karşı dayanıksız yapı stokunun kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yenilenmesini sağlarken bir taraftanda, vatandaşların olası afetlere karşı bilinçlendirmek amacıyla projeler geliştirip, eğitimler düzenliyor. Bu kapsamda hayata geçirilen en önemli projelerden birisi de “Eyüpsultan Belediyesi Mahalle Afet Ve Pandemi Gönüllüleri Projesi”. Proje dahilinde AFAD (Afetlerde Farkındalık Eğitimleri) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin (Liderlik ve Gönüllülük Eğitimleri) ortak olduğu, Özel Rami Hastanesinin de (pratik ilkyardım eğitimleri) sponsor olarak destek verdiği projede 508 sertifikalı afet gönüllüsü yetiştirildi.

10 BİN VELİ VE ÖĞRENCİYE DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ

Sivil Savunma Amirliği ve İş Güvenliği Birimi ekipleri ile İHH Arama Kurtarma Ekipleriyle 26 deprem anı tatbikatı yapıldı. “Tedbir Al Hayatta Kal” sloganıyla doğal afetler konusunda daha bilinçli bireyler yetiştirmek amacıyla 10 bin öğrenciye ve veliye deprem farkındalık eğitimleri verildi. İlçede 3 bin 280 kişiye afet farkındalık eğitimi verilirken 60 AFAD gönüllüsü yetiştirildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız