İmamoğlu İçme suyu Tüneli İsale Hattı'nda incelemede bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 50 metre derinlikte inşaatı devam eden Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli İsale Hattı’nda incelemelerde bulundu. İmamoğlu incelemeler sırasında şaft alanında çelik boru kaynağı yaptı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Karadolap Mahallesi’nde, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde incelemelerde bulundu.

Başkan İmamoğlu, Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe ile birlikte yerin 50 metre altında gerçekleştirdiği incelemeler sırasında şaft alanında çelik boru kaynağı yaptı.

Başkan İmamoğlu Karadolap Mahallesi’ndeki şantiye alanında, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’dan proje ve çalışmaların hangi aşamada olduğu ile ilgili bilgi aldı.

DR. BAŞA “ZOR KISMINI AŞMIŞ OLDUK”

Dr. Başa, çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Özellikle Melen'den gelen suyu biz, Cumhuriyet Arıtma Tesisi'ne getiriyoruz. Cumhuriyet Arıtma Tesisi’nde arıtılmış suyumuzu da, İSKİ'nin bahçesinde olan Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesislerimize getiriyoruz. Oradan da bu su, Avrupa Yakası'nın iç ve batı kesimlerine dağılıyor. Burası, Kağıthane'ye Melen'den gelen suyu daha fazla Avrupa yakasının içine göndermek üzere bir tünel projemiz, Avrupa Bölgesi İçme Suyu Tünel inşaatı başlatıldı. Bizden önce başlatıldı ama önemli ölçüde bizim zamanımızda hızlanmış bir proje. Kağıthane'den Sefaköy'e kadar, 20 bin 630 metrelik bir tünelden bahsediyorum. Bu tünelin beton çapı, 4 bin milimetre. Yani 4 metrelik devasa bir tünel. Şu ana kadar, bu tünelin yüzde 97’sini bitirdik. Burada 357 metre civarında bir tünel inşaatımız kaldı. Zor kısmını aşmış olduk.”

YERİN 50 METRE ALTINDA KAYNAK YAPTI

Başkan İmamoğlu, Başkan Özmen ve Başkan Bahçetepe, Dr. Başa’nın bilgilendirme konuşmasının ardından, yerin 50 metre altındaki şaft alanına indi. Çelik boruda kaynatma işlemini gerçekleştiren Başkan İmamoğlu, projeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul’un yüzyıllar boyu içme suyu yolculuğunu yaşamış bir şehir olduğunu belirten İmamoğlu, “Tarihin derinliklerinde daha küçücük bir şehir iken dahi, 100-150 kilometrelerden su taşınan bir başkent olmuş. Bugün geldiğimiz noktada da bu su yolculuğu devam ediyor. Bugün, neredeyse 250 kilometre mesafeden, Melen'den buraya akıtılan su, pompalanan su, İstanbul için çok hayati. Hep diyoruz; İstanbul çok iyi planlanmalı ve nüfus yükü, buradaki insanların yaşam koşullarının kalitesi olgunlaşırken, su gibi çok önemli rezervleri mutlaka iyi hesaplanması ve planlanması şart” dedi.

“İSKİ KENDİ ÖZ KAYNAKLARIYLA DA BİTİRECEK”

Melen’de sıkıntının rezervin olmaması olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Yani orada suyu rezerve edemiyoruz, biriktiremiyoruz. Gelen anlık yağışlarla biriken suyu pompalayabiliyoruz. Tünele gelirsek 20 kilometreyi biraz aşan bir mesafede, yerin altında. 4 metre beton çapı var. Beton içi çelik çapı 3 metre. Çok iyi bir teknoloji burada hesap edilmiş ve kullanılmış. Şu iş bile, 10 milyar lirayı aşan bir yatırım ve inşallah önümüzdeki sene bitireceğiz. 4 - 4,5 senede, kendi öz kaynaklarıyla da bitirecek İSKİ. Su, gerçekten çok zor bir mesele. İnsanlarımızın kesintisiz, bu suyu evlerinde görmesi şart, çağdaş ve yaşam kalitesinin en üst seviyede olması için bu kadim şehir İstanbul'da.”

“DEPREM AÇISINDAN DA ÇOK BÜYÜK BİR NİMET”

Yüklenicinin ve çeliği üreten firmanın da yerli olduğunu vurgulayan İmamoğlu şunları söyledi:

“Buradaki teknolojiyi planlayan mühendisler, bizim insanımız. Dolayısıyla hem İSKİ'nin kadim deneyimleri hem yüklenici firmamız, üretici firmalar, prekastından çeliğine, az önce benim yaptığım kaynağın elektrotundan birçok hususa kadar, iş birliği içerisinde, kaliteli bir iş ortaya çıkıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Emeği geçen bütün yöneticilerimize, İSKİ’ye, Genel Müdürümüzden emekçisine, yüklenici firmamıza, bütün çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bu yapıların varlığı, deprem açısından da çok büyük bir nimet. Yani bir deprem anında dahi kesintisiz suyun, nitelikli ve güçlü bir biçimde, statik olarak iyi hesaplanmış bir biçimde insanlarımıza erişimini de sağlıyor. Tüm bu yönleriyle, çok özel bir projede bulunmaktan, yerin tam 50 metre altında şu anda bulunmaktan mutluyum. İstanbullularımıza hayırlı uğurlu olsun.”

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız