tarım 4.0

Eyüpsultan Belediyesi liderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Kadir Has Üniversitesi ortaklığında yürütülmekte olan “Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” projesi kapsamında Tarım 4.0 Zirvesi Proje Pazarı ve Melek Yatırım Ağı Günleri gerçekleştirildi.

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Yeni Nesil Girişimciler, akademisyenler ve tarım gönüllüleri katıldı.

Başkan Deniz Köken, sürdürülebilir tarım ve teknolojilerinin masaya yatırıldığı panel öncesi yeni nesil girişimciler Orbiba Robotics, Ekelim Biz, Agrovech ve Ne Ekersen’in standlarını ziyaret ederek projeleri ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Etkinlikta yaptığı konuşmada ilçenin kırsal alanlarında kalkınmayı sağlamak amacıyla kurulan Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarına değinen Başkan Deniz Köken, projenin önemine dikkat çekerek “İstanbullu artık kendi tarımını kendi yapabilir. İstanbul’da 39 belediyenin büyükşehirlerde, Türkiye’de sürdürülebilir tarımı masaya yatırması lazım” diyerek yerel yönetimlere çağrıda bulundu.

İSTANBULLU ARTIK KENDİ TARIMINI KENDİ YAPABİLİR”

Bu proje sayesinde vatandaşların kendi meyve-sebzelerini yetiştirmelerinin artık hayal olmadığını belirten Başkan Deniz Köken, “2021 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kadir Has Üniversitesi ile, böyle bir çalışma nasıl olur nasıl olmaz diye proje bana geldiğinde, en azından başlayalım dedik. İçeriği bana anlatıldığında bunun içinden iş çıkacağına inandık ve başladık. Başlayınca, İstanbul’un, büyükşehirlerin buna çok fazla ihtiyacı olduğunu gördük. Niye başladık? İstanbul’a sadece bir yılda 270 bin kamyon sebze-meyve geliyor. Kamyonlarla önce mazot parasını ödemeden kimse kiraz, domates yiyemiyor. İstanbullu artık kendi tarımını kendi yapabilir. Balkonunda yapabilir. Bununla ilgili ‘Bilinçli bir tarım politikasını büyük şehirlerde nasıl uygulayabilirizi ortaya koymak için yaptık. Bu yönde da ciddi bir çalışma oldu. Bununla ilgili yaklaşık binin üzerinde kişiye eğitim verildi. Çocuklar hariç. Ciddi bir ilgi gördü. Şimdi artık bunun ikinci etabına geçiyoruz. Odayeri Köyü’ndeki Ekolojik Tarım Merkezimiz, Permakültür Merkezimiz çok ciddi bir işlev görecek. Oradaki işlevi de bitince artık uygulamalı ciddi bir eğitim alanımız olacak” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN MASAYA YATIRILMASI LAZIM”

Sözlerinin devamında sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çeken Başkan Deniz Köken, “Burada sürdürülebilirliği sağlamak çok zor oluyor. Kurumlar olarak 3 kişi ortak bir iş yapıyorsunuz, sonra birisi çekiliyor ve kendi başınıza kalıyorsunuz. Şu ana kadar bizim bu 3’lü konsorsiyum iyi gitti. Ben taraflara, herkese teşekkür ediyorum. Ekip arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. İstanbul’da 39 belediyenin ortaklaşa bir biçimde büyükşehirlerde, Türkiye’de sürdürülebilir tarımı masaya yatırması lazım. Biz 41 çiftçiyle nasıl sulama yapılabilir eğitimi yaptık ve bakanlığımızdan 5 dönüm bir arazi olarak arazide uygulama yaptırdık. Oraya çiftçiler geldi ve uygulamayı kendi yerinde gördüler. Ne kadar tasarruf edebilirseniz maliyeti o kadar düşürüyorsunuz. Düşürünce ürün de size daha ucuza mal olmuş oluyor. Bir iki sene içerisinde uygulamalı alanlarımızı daha da aktif hale getirmiş oluruz” diye konuştu.

AHMET YAVUZ KARACA: BU PROJEYİ GERÇEKTEN ÖNEMSİYOR VE DESTEKLİYORUZ

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ise yaptığı konuşmada tarımın milli savunma kadar önemli bir sektör olduğunu, dijitalleşme ve teknolojinin tarımda kullanılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Tarım bizim ülkemiz için de dünya için de çok önemli, bunu pandemiyle birlikte gördük. Arkasından dünyanının hububat ambarı olan iki ülkenin savaşıyla gerçekten bende var bizde olmasa da yurt dışından alırız, ithal ederiz mantığının ne kadar yanlış olduğunu gördük. Biz milli savuma kadar önemli olan bir sektörden bahsediyoruz. Gıda konusunda kendisine yetmeyen gıda konusunda özgür olmayan ülkeler gelecekte kesinlikle bağımsız olamayacaklar. Dünyada ve ülkemizde de nüfus artıyor, alan azalıyor. Birim alanda maksimum verimi nasıl alırız, güvenilir, sürdürülebilir gıdaya nasıl ulaşabiliriz bu çok önemli. Bundan dolayı tarımda dijitalleşme, tarımda teknolojiyi kullanma önem kazanıyor. Bu bağlamda bu projeyi gerçekten önemsiyor ve destekliyoruz. Bu konudaki çalışmalarından dolayı da Eyüpsultan Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Tarım sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesinde yürüyecek bir şey değil, bütün paydaşların, yerel yönetimlerin de bir arada olması lazım, o noktada çok önemli ve güzel bir proje olarak değerlendiriyoruz.”

İSTKA GENEL SEKRETERİ TÜZGEN: “KALKINMA AJANSI OLARAK PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, projeyi hayata geçirenlere teşekkür ederek şu açıklamalarda bulundu:

"İstanbul Kalkınma Ajansı olarak inovasyonun her türlüsünü desteklemeye gayret ediyoruz. İstanbul denilince akla ilk gelen konulardan bir tanesi tarım değil ancak bununla birlikte İstanbul’da çok ciddi tarım arazileri ve çiftçilik faaliyetleri devam ediyor. Bu alanda da yeni teknolojilerin uygulanmasını, şehir içi tarımcılığın İstanbul’da geliştirilmesini ve şehir hayatına bunların adapte edilmesini, topraksız tarım, doğal ve dikey tarım bunların her türlüsüyle alakalı yatırımları, yeni inovasyonların geliştirilmesini desteklemeyi arzu ediyoruz. Kalkınma ajansı olarak projeyi gerçekleştirenlere teşekkür ediyoruz. Bazı projeler var ki fon sağlamaktan gerçekten gurur duyuyoruz, bu projenin de neticeleri itibariyle böyle olmasını umut ediyoruz"

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE TEKNOLOJİ PANELİ YAPILDI

Etkinlikte, konuşmaların ardından Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ulaş Karakoç tarafından Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin dijital yol haritasının sunumu, sonrasında ise sürdürülebilir tarım ve teknoloji paneli yapıldı.

Permatürk Vakfı Kurucusu Taner Aksel’in moderatörlüğünde düzenlenen panele Sürdürülebilir Yaşam Okulu Kurucusu Aslı Dede, İyi Ekim Kurucu Ortakları Burcu Arıkan – Evren Yıldırım, BlueSky Yönetici Ortağı, Yazılımcı Burak Özcan ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ulaş Karakoç katıldı.

Etkinlik, yeni nesil girişimciler Orbiba Robotics, Ekelim Biz, Agrovech ve Ne Ekersen’in proje tanıtımlarıyla sson buldu.

RAKAMLARLA TARIM 4.0 POLİTİKALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

79 Girişimci adayımıza toplam 384 Saatlik Tarım 4.0 ve Yeni Nesil Girişimcilik eğitim ve mentörlük desteği verdik. Göktürk`te Tarım 4.0 Merkezimizi girişimcilerimizin hizmetine açtık.

189 Vatandaşımıza, 100 saatlik Kentsel Tarım ve Permakültür Eğitimi verildi.

22 Vatandaşımıza 40 saatlik Azaltılmış Toprak ve Kompost İşleme Eğitimi verildi.

165 Çoçuğumuza Kompost Kurulumu ve Kompost Eğitimi gerçekleştirildi.

İlçemiz sınırları içerisinde yaklaşık 5 dönüm arazi içerisinde Akıllı Sulama Pilot Proje Alanı oluşturduk ve 41 Çiftçimize Akıllı Sulama Eğitimi verdik.

Toplam 15 Çalıştay, Seminer, Odak Grup Çalışması, Toplantı ve Zirve ile 1000`in üzerinden sektör paydaşını bir araya getirdik.

Bugün itibariyle üretici, tüketici ve gıda topluluklarını bir araya getiren Dijital Ürün Pazarı Yazılımını da halkımızın hizmetine sunacağız.

Tarım 4.0 Dijital Yol Haritası ile ülkemizin Tarım sektöründeki gelişimine katkı sağlayacak bir yol haritası oluşturduk.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız