Belediye Meclisinin 10.10.2024 tarihinde yapılan 9. seçim dönemi 1. toplantı dönemi Ekim ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde, Hukuk+İmar Ortak Komisyonunun 08.10.2024 tarih ve 01 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

HUKUK+İMAR KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 01

RAPOR TARİHİ : 08.10.2024

İLGİ : Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 20.09.2024 tarih ve 198379 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün yazısında;

“İlçemiz sınırları dahilinde, Belediyemizin vatandaşlarla hissedar olduğu taşınmazlara hissedarlar tarafından satın alma talepleri yapılmaktadır.

3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 17. Maddesinde “Belediye veya valilik, kendi malı olan veya imar planlarının tatbiki sonucu kamulaştırmadan artan parçalarla, istikameti değiştirilen veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçaları, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedel takdiri suretiyle satmak, gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayı tahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmek ve komşu gayrimenkul sahibi takdir edilen bedelle satın almaktan imtina ederse, şüyulandırıp satmak suretiyle imar planına uygunluğunu temin eder.” hükmü yer almaktadır.

TALEP/SONUÇ: 2024 yılı içinde 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 17. Maddesi kapsamında yapılan satın alma taleplerinin değerlendirilmesi hususunda 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18. Maddesinin (e) bendine göre karar alınmak üzere yazımızın Belediye Meclisi’ne havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18. Maddesinin (e) bendine göre 2024 yılı içinde 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 17. Maddesi kapsamında yapılan satın alma taleplerinin değerlendirilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk+İmar Ortak Komisyonunun 08.10.2024 tarih ve 01 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.