Caferpaşa Kent Belleği Merkezi açıldı

Eyüpsultan’ın yeni kültürel mekanı Caferpaşa Kent Belleği Merkezi, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in ev sahipliğinde düzenlenen iftar programıyla kapılarını açtı.

ŞEHİRLERİN HAFIZALARI KAYBOLUYOR”

Başta, Eyüpsultan sakinleri olmak üzere, dışarıdan kente dahil olanlara, hafızalardaki ve anılardaki kenti hatırlatmayı, yaşadığı yerle ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlayan Caferpaşa Kent Belleği Merkezi’nin açılışında konuşan Başkan Deniz Köken şunları söyledi:

“Burası yıllardan beri vardı. Şehirlerin hafızaları kayboluyor. Tarım şehri, sanayi şehri gibi şeyler yapıyorsunuz ama bu şekilde gelecek nesillere aktarılacak kültürel bir hafıza oluşmaz. Şehirlerin hafızaları böyle eserleri çoğaltarak olur. Biz, Hattat Mustafa Cemil Efe’yi çağırdık, Eyüp Sultan Camii’nin avlusundaki hatları ayrı bir yazıya dökelim, bir sergi yapalım, katalog oluşturalım dedik. Eyüp Sultan Camii içindeki bütün yazıları 21.yüzyılın yeni hat teknikleriyle beraber gelecek nesillere aktarmaya başlayacağız.”

EYÜPSULTAN’IN KENDİSİ MÜZE”

Konuşmasında, Eyüpsultan’ın, Fatih'in, Beyoğlu'nun ve Üsküdar’ın İstanbul’un açık hava müzesi gibi kullanılması gerektiğini vurgulayan Başkan Deniz Köken, “Bizim tarihe aktaracağımız çok güzel eserlerimiz var. İstanbul'u dünyanın kültür merkezi haline getirmenin yollarını bulmamız lazım. İstanbul’u daha çok ziyaret edilebilir kılmak için, nüfusu seyreltmek, eserleri daha çok görünür kılmak lazım. Eyüpsultan’ı, Fatih’i, Beyoğlu’nu ve Üsküdar'ı İstanbul’un açık hava müzesi gibi kullanmamız lazım. Eyüpsultan’ın kendisi müze, bu yapının dokunduğunuz her yeri bir müze” dedi.

EYÜP OYUNCAKLARINI BİR MARKA HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM”

Konuşmasının devamında Caferpaşa Kent Belleği Merkezi’nin geleneksel sanatlar, musiki ve Eyüpsultan oyuncaklarının da bulunduğu, farklı fonksiyonlardaki sekiz odadan oluştuğunu ifade eden Başkan Deniz Köken, “Yola çıkışımız küçük bir olay, sekiz tane odayı hayata geçirdik, her bir odaya fonksiyon verdik. Eyüpsultan musikişinaslarla dolu bir şehir, 16. Yüzyılda başlayan oyuncakçılığı ile meşhur bir şehir. Eyüpsultan oyuncaklarını atölyesini kurarak tekrar hayata geçirdik, burada küçük numunelerini vatandaşlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Eyüp oyuncakçılığını bir marka haline getirip, özellikle hanımlar üzerinden imalata geçmemiz lazım. Çin malı oyuncak modelinden artık kendi ürettiğimiz organik oyuncakları vatandaşlarla buluşturmalıyız” açıklamasını yaptı.

Açılış ve iftar yemeği sonrası misafirlere bu özel gecenin anısına Eyüplü bestekarların eserlerinden oluşan plak, Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencilerinin el emeği göz nuru üretimi olan seramik bardak ve Tarım 4.0 projeleri kapsamında Ağaçlı Köyü’nde oluşturulan lavanta bahçesinden elde edilen sabunlar hediye edildi.

Eyüpsultan'a Değer Katan Markalarımız