TÜRBELER
Abdurrahman Paşa Türbesi
Şekerpâre Kadın Türbesi
Abdurrahman ve Hasan Ağalar Türbesi de denir. Camii Kebir Caddesi ile Boyacı Sokağının birleştiği yerde ve caddenin sağ köşesindedir. Önünde ve yol aşırı yerde Ferhad Paşa Türbesi yan tarafında ise Eyüp Emniyet Amirliği binası (Eski Yeniçeri kolluğu) ile Çengeloğlu Tahir Paşa aile haziresi vardır.
Sokağa ismini veren Boyahane yolunun nihayetinde iken 1982 de yıktırıldı.
Türbenin kapısı üzerinde yedi sıra halinde hazırlanmış ondört mısralı bir kitabesi vardır. Rakam yazılı değildir.
Kitabe şudur:
Çün Şeker-pâre Kadın Türbesi'ni miriden
Nakd-i seman ile bey'itmek olundu ferman
iştira eylediler ânı bahâsını virüb
iştirak üzre iki zâbit-i sâhib-erkân
Birisi Bâb-ı Sa 'âdet Ağası kim dinilür.
Nâmına izzet ü ikram ile Abd'ür-rahman
Birisi de Ser-hâzin Hasan Ağa ki odur
Kadr ile hâfız-ı emvâl-i Şehinşâh-ı cihan
Oldular ol iki Ağa-yı mükerrem zira
Biribirine müveddetle misâl-i ihvan
Dâr-ı dünyâda vü ukbâda Hüdâ ey Çevri
Biribirinden ayırmaya Hakk-ı Furkân
Aldılar türbeyi bin ellisekizde ikisi
Hakk mahallinde ide her birine kasr-ı cinân
Türbe, 1648 tarihinde satın alınmıştır. Abdurrahman ve Hasan Ağalar tarafından satın alınmadan evvel kapısı üzerinde şu kitabe vardı:
Ol sâibet'ül-cûd Şeker-pâre Kadın kim
Dâ'im hasenat itmek ile söylenir adı
itmiş ânı makbûle-i Şâhenşeh-i devrân
Ahlâk-ı pesendide ile lutf-ı nihâdi
Tahsin ana kim sâlik oldu sat-i salâha
Hak yoluna hayr itmeğedir meyl-i fu'adı
Çün bildi cihan âkibet'ül-emr-i fenadır
Fikr eyledi ser-menzil ü mevâ-yı me'âdı
Bu türbe ile yapdı bi pâkize sebili
Kim rahmet ü gufrân-ı Huda'ya ola bâdı
Allah kabul eyleye hayratını cümle
Hem ola müyeser iki âlemde muradı
Çevri didi târih-i binasın bu makamın
Bu merkadi envâr ile firdevs ide Hadi
1059 (1646)
Şekerpâre Kadın, bu türbenin önüne, şimdiki girişin yanına, bir sebil ve çeşme yaptırmıştır. 1942 tarihlerinde kaldırıldı. Birinci kitabe bu sebilin takında idi. Onarım sırasında türbenin kapısı üzerine konmuştur.
Sultan I, ibrahim'in musahibelerinden olan ve Şekerpare denilen Şehsuvar Usta, daha sonra 1057 (16-eylül-1647) de Kara Musa Paşa ile evlendirilmiştir. 3-C. evvel-1058 (26-mayıs 1648) de, Hazerpâre Ahmed Paşa sadaretinde, "nice işlere karışıp etrafındaki adamları ile rüşvetler alıp, haddini aştığı için "Habeşistan hududunda Ebrim'e sürüldü ve orada öldü.
Çakmakçılar Yokuşu'nda Büyük Valide Han'ındaki bir odada, onaltı sandık altın ve elması çıkmıştır.
"Şekerpare Hatun'u, Koçbeyoğlu Pehlivan Ahmed adında bir mübaşir ile Ebrim'e sürmüşler imiş, Ahmed Ağa nakledermiş... Şekerpare gafil avlanıp yakalanıp sürülmekle yanına harçlık alamayıp, yolda sıkıntısını Mübaşir Ağa'ya anlatınca, Pehlivan dahi 600 akçe vermiş... Elinde olmayarak Pehlivan'ın eteğini öpünce, ikisine de ağlama gelip ağlamışlardı.
Mısır hududuna varınca Haydarağa-Zâde Mehmed Paşa rast gelip, adı geçene 300 altın, Mısır'a varınca Mısır valisi Küçük Emir Paşa 500 kuruşluk harçlık vermiş diye yazar anlatır. Türbenin ikinci sahiplerinden biri olan Baş Hazinedar Hasan Ağa, Enderundan yetişmiş ve 1060 Şevvalinin 20 (Ekim1650) de Mirahur-i evvel olmuştur. Vefat tarihi belli değildir. Türbenin ikinci sahiplerinden olan Bab'üs-sa'âde Ağası beyaz hadım Abdurrahman Ağa, Enderun'dan yetişmiş kapı ağası olmuş, 1059 recebinde (Tem. 1649) Paşa olarak Boğaz Muhafızlığı'na gönderilmişti. 1061 (1651) de Anadolu ve o sene Mısır Valisi oldu. 1062 (1652) de azl ile kubbenişin oldu ve 1063 C. evvelinde (Nisan-1653) öldü. iri yapılı, sadedil, şeci, kerim ve güzel söz söyliyen bir zat idi.
Türbe, sekiz yüzlü olup muhtazam kesme taştan, tek kubbeli olarak yapılmıştır. Alt-üst pencerelidir. Kapısı önündeki iki sütunlu revağı bugün mevcut değildir. içerdeki sandukalar da yok olduğundan vakıfça bir marangoza kiraya verilmiş ve bu durum 1942 tarihine kadar sürmüştür. Türbe bu tarihte onarılmış fakat 1957 de yol seviyesi yükseltildiğinden biraz çukurda kalmıştır. Bugün türbede iki sanduka vardır.
Kapısı önündeki küçük avluda kitabesiz bir kuyu bileziği ve bir lahit vardır. Lahdin şahidesindeki kitabe şudur:
Mecâlis-i ayana me'mur / Sadr-ı esbak Mustafa / Naili Paşa Hz. nin / Haremi ismali Nizami /Beğ'in kayınvâlidesi/Fâhma Hanım./12 M. 1284 (16-mayıs-1867).
Şekerpare Kadın'ın ist. da, Bâlâ Tekkesi civarında Tavanlı Çeşme diye bilinen bir çeşemesi vardır.
Kaynak: (Gezi notu) (Si. Osm. 2/135 Hasan Ağa, 3/314 Abdurrahman Paşa) 3/155 Ş. Pare, 4/522 Musa Paşa) (Evliya Ç. Haz. Danışman 2/108) (Hammer T. Üçdal Neş. 10/111) (H. Ayan, Çevri S: 36-101-337) (Ç. Uluçay, Padişahların Kadınları S: 56-61 ve Harem S: 146) (Ayvansarayi, Mec. Tevârih, Haz. Derin-Çabuk S: 388) (R. Akakuş, Eyüp Sultan S: 161) (Naima T. Haz. Danışman 4/1707-1818) (Koçu, Kösem Sultan S: 203) (Da-nişmend, Kronoloji 3/404-508) (Uzunçarşılı, Osm. Tarihi 3/227 1. kısım) (Oransay, Osm. Dev. Kim Kimdi S: 279) (M. Hâlid Tanık, Hz. Hâlid ve Eyüp Beldesi S: 40)